Potrebujete používať VPN pre VoIP? Možno…

Blog > Článok

Aktualizácia na VoIP je pomerne jednoduchá vec. Ako väčšina poskytovateľov, tak aj Optimal Call ponúka skúšobnú verziu, aby ste mohli vyskúšať VoIP služby. Nepotrebujete ani kreditnú kartu, stačí si len vytvoriť účet. Previesť demo účet do bežného zaberie tiež len niekoľko minút.

Na VoIP sa však možno budete musieť pripraviť inými spôsobmi. Zvládne vaša existujúca sieť ďalšiu prevádzku? Možno budete musieť zvýšiť výkon pripojenia (rýchlosť alebo šírku pásma) od poskytovateľa internetových služieb. Ak váš sieťový hardvér starne, možno ho tiež budete musieť nahradiť. Je to preto, lebo starší hardvér môže kedykoľvek zlyhať alebo niektoré zariadenia nemusia pracovať s VoIP.

Čo je VPN?

Možno ste videli rôzne reklamy pre služby VPN pripravené na VoIP. Môže sa zdať, že dodávatelia z toho robia nutnosť, aby ste mohli používať VoIP musíte mať VPN. Ale je to naozaj tak? Ak chcete pochopiť, či ju potrebujete, musíte vedieť, čo to je a čo robí.

Ako podnikateľ alebo súkromný používateľ určite používate internet, no vaše aktivity môžu byť sledované. Aj keď sú odoslané údaje zašifrované, webové stránky sledujú vašu online cestu pomocou súborov cookies. Váš internetový provider môže vašu činnosť zaznamenávať na účely monitorovania alebo údržby. V niektorých krajinách dokonca aj vláda sleduje aktivity na internete v rámci svojich hraníc.

VPN znamená Virtuálna privátna sieť a umožňuje používateľom skryť sieťovú aktivitu. Spotrebitelia aj podniky využívajú tieto služby na rôzne účely. Firmy ich často používajú interne na zabezpečenie siete zamestnancov, ku ktorej nemajú prístup neoprávnení užívatelia. Ak máte zamestnancov pracujúcich na diaľku alebo z domu, s najväčšou pravdepodobnosťou pristupujú k sieti prostredníctvom siete VPN.

VPN šifruje vaše údaje a dokonca skrýva údaje o tom, kde sa nachádzate a čo robíte. To znamená, že si môžete byť istí, že tretie strany vaše údaje nezachytili ani nezmenili. Tiež nasmeruje vašu návštevnosť na servery umiestnené po celom svete. Zabraňuje neoprávneným používateľom vidieť s kým hovoríte, alebo ktoré webové stránky navštevujete.

VPN pre VoIP od Optimal Call.

Využívanie VPN pre VoIP

Zabezpečenie

Prvý a najčastejším dôvodom pre používanie VPN je bezpečnosť. SIP (protokol, ktorý umožňuje VoIP pracovať) je vo svojej podstate ohrozený. Používanie virtuálnej privátnej siete pridáva vrstvu zabezpečenia pre vaše telefónne hovory. Každý, kto monitoruje vašu sieť, nebude môcť zachytávať hovory ani odpočúvať dôverné konverzácie. Hackeri sa presunú na svoj ďalší cieľ, keď uvidia firmu, ktorá používa VPN, pretože nestojí za to, aby napadli jej sieť.

Súkromie

Druhým dôvodom jej používania je, že zabezpečuje vaše súkromie. Ak si myslíte, že sa hackeri zaujímajú len o vaše údaje, mýlite sa. V skutočnosti sa zaujímajú len o metadáta. Metadáta sú v podstate údaje o zvyklostiach prehliadania, polohe, časových značkách atď., ktoré pomáhajú hackerom identifikovať vašu online identitu.

VPN skrýva tieto informácie smerovaním vášho prenosu prostredníctvom serverov po celom svete. Ak niekto špehuje vašu sieť, prenos zrejme pochádza z inej krajiny. V dôsledku toho tretie strany nemôžu monitorovať vašich zamestnancov alebo zistiť s kým komunikujú.

Obchádzanie miestnych obmedzení

Niektoré krajiny zakazujú alebo obmedzujú VoIP aplikácie priamo. Čo ak tam máte pracovníkov a potrebujete s nimi hovoriť? VPN vám s tým môže pomôcť. Vaši zamestnanci môžu používať VPN na volanie VoIP, pretože dáta a vaše spojenie sú šifrované. Môžete ju dokonca použiť, aby sa zdalo, že zamestnanci sú vo vašej hlavnej kancelárii s úplným prístupom k interným nástrojom.

Obmedzenia pre používanie VPN pre VoIP

Extra šírka pásma

Neznamená to však, že používanie VPN nemá nevýhody. Jeden ľahko zrejmý je, že všetky tieto šifrovania potrebujú väčšiu šírku pásma. Ak je vaša sieť už teraz na vrchole kapacity, nemusí byť schopná spracovať šifrované hovory. V skutočnosti, používanie VPN môže spôsobiť, že telefónne hovory budú nepoužiteľné na pomalších spojeniach ako je mobilná sieť. Ak sa vaši zamestnanci spoliehajú na VoIP aplikácie na svojich osobných telefónoch na obchodné účely, VPN nemusí byť vôbec praktická.

Vysoká cena

Ak plánujete používať sieť VPN, budete potrebovať službu, ktorá je nastavená na spracovanie obchodnej prevádzky. Spotrebiteľské VPN sú v poriadku len vtedy, ak plánujete príležitostný telefonický hovor alebo dva. Pre bežné obchodné použitie potrebujete VPN, ktorá dokáže zvládnuť prevádzku VoIP so všetkými jej asociovanými požiadavkami QoS. Tieto dodatky do vašej siete sa môžu rýchlo stať príliš nákladnými.

Pre zhrnutie, na používanie VoIP v skutočnosti nepotrebujete VPN. Ale možno ju budete chcieť používať z dôvodov bezpečnosti alebo súkromia. Nakoniec to všetko závisí od vašich obchodných potrieb a cieľov.

This content will appear inside a popup…